Chleb. W każdym polskim domu stanowi bardzo ważny element w kuchni. Jest podstawą żywienia większości Polaków. Do jego produkcji stosuje się „sztuczny zakwas”, czyli gotową mieszaninę odpowiednich chemikaliów. Chleb jaki kupujemy w sklepach jest powodem wielu chorób i dysfunkcji organizmu. Pomijając masę chemicznych dodatków, w ziarnach zbóż jest wiele naturalnych substancji szkodliwych dla naszego organizmu.
Świeżo zmielone ziarna zbóż zawierają fitynę (zmagazynowana forma fosforu) która wiąże się w postaci nierozpuszczalnych soli z takimi minerałami jak wapń, magnez żelazo i cynk czyniąc je nieprzyswajalnymi, ponadto blokuje enzymy trawienne takie jak pepsyna, amylaza czy trypsyna ( umożliwiające rozkład białek i skrobi). Ludzki żołądek nie trawi fityny, powoduje ona niedobory składników odżywczych, zaburzenia gospodarki mineralnej oraz utratę gęstości kości. Najwięcej fityny zawiera łuska, chleb pełnoziarnisty zawiera od 5 do 40 razy więcej tego związku niż chleb z białej mąki.
Gluten jest głównym składnikiem zboża dzięki niemu ciasto stanowi jednolitą całość. Z mąki pozbawionej glutenu nie da się zrobić dobrego ciasta. Gluten podobnie jak fityna nie jest trawiony przez ludzki organizm i powoduje nietolerancje pokarmowe które dotyczą ok 50% ludzi. Objawami nietolerancji jest astma, migrena, katar, uzewnętrzniają się często bardzo późno. Z pozoru niewinne pieczywo wywołuje reakcje w mózgu podobne jak przyjmowanie heroiny. Zboża glutenowe wpływają na układ nerwowy dając objawy uzależnienia, wycofania a nawet urojeń. Inne objawy zaburzeń układu nerwowego związanego ze zbożami to: ataki padaczki, brak koordynacji ruchowej, autyzm, ADHD, schizofrenia, choroba Parkinsona, SM, demencja, nietrzymanie moczu.
Drożdże sprzyjają endogennemu wytwarzaniu alkoholu. Osoba jedząca chleb na drożdżach ma większą potrzebę konsumpcji alkoholu niż osoba która spożywa normalny chleb. W grzybach pleśniowych powstaje najkorzystniejsze środowisko dla rozwoju komórek rakowych. Komórki rakowe w drożdżach powiększają się 2,5-3 razy szybciej, a liczba wirusów jest tysiące razy większa w środowisku drożdży.
Jedynie naturalna fermentacja przy udziale zakwasu rozkłada substancje szkodliwe między innymi fitynę i gluten, zabija większość drobnoustrojów rozwijających się w cieście i zbożu. Szkodliwych drożdży niestety nie da się zneutralizować należy więc je wyeliminować.
Zródła:
1. http://www.tlustezycie.pl/2013/09/kwas-fitynowy-dualny-charakter-roslin.html
2. http://mierzejewskim.republika.pl/opty/chleb.html
3. http://agnieszka-pajak.blog.ekologia.pl/pszenni-narkomani-uzalezniles-juz-swoje,1577
4. https://www.youtube.com/watch?v=w1zF0Oc-84o
5. http://www.eioba.pl/a/2v27/dlaczego-chleb-ze-sklepu-nie-moze-byc-zdrowy
6. Nexus lipiec-sierpień 2012 r. autor Elaine Hollingsworth
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz