Składniki:
- płatki owsiane1,5 szklanki
- ziarna słonecznika1 szklanka
- pestki dyni1/3 szklanki
- siemię lniane3/4 szklanki
- migdały lub orzechy laskowe1/2 szklanki
- zmielone siemię lniane10 łyżek
- sól1-2 łyżeczki
- melasa z karobu/syrop klonowy/daktylowy/z agawy1 łyżka
- olej kokosowy4 łyżki
- woda1,5 szklanki
Chleb bez mąki, znany też jako chleb z ziaren, chleb czystoziarnisty albo chleb zmieniający życie;) Bardzo prosty w przygotowaniu, nie potrzebuje zakwasu ani drożdży. Możecie przygotować go wyłącznie z bezglutenowych ziaren. Możecie dodać nasiona chia, nasiona konopii, babki płesznik, kiełki albo ulubione bakalie.
Wykonanie:
- W jednej misce mieszam suche składniki.
- W drugiej misce mieszam wodę, roztpiony olej kokosowy i syrop/melasę.
- Mokre składniki dodaję do suchych i mieszam.
- Odstawiam na min. 2 godziny.
- Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni.
- Keksówkę wykładam papierem do pieczenia i przekładam masę, ugniatając dokładnie łyżką lub dłońmi (u mnie średnia keksówka ok 20 x 10 cm lub dwie dwa razy mniejsze).
- Chleb piekę około 50-60 minut.
- Delikatnie wyjmuję z formy razem z papierem i zostawiam do wystygnięcia (delikatnie zdejmuję papier).
- Kroję ostrym nożem do pieczywa dopiero, gdy całkiem wystygnie.
- Wypróbujcie z masłem z kaszy jaglanej (przepis tutaj).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz