Na pewno słyszałeś o tym produkcie nie raz, ale czy przetestowałeś go bezpośrednio na sobie? Zapewniam, że warto. Przeczytaj artykuł a dowiesz się się dlaczego.
Olej kokosowy zawiera tłuszcze
nasycone. Jest najlepszym olejem do smażenia,
bezcenny w żywieniu i kosmetologii.
Właściwości oleju kokosowego
Olej kokosowy jest uważany za
najzdrowszy na świecie, to za sprawą budowy – zawiera w swoim składzie
wyjątkową grupę cząstek tłuszczu- trójglicerydy o łańcuchach średniej długości
(MCT). Te tłuszcze nasycone, które często są stosowane w kuchni mają długi
łańcuch, stąd ich niekorzystne działanie na zdrowie. Łańcuch średniej długości, jaki posiada olej kokosowy nie musi być
rozbijany przez organizm na krótsze fragmenty. Średniołańcuchowe kwasy
tłuszczowe są szybko przekształcane w wątrobie, wchłaniane jako energia,
całkowicie spalone i nie kumulowane w postaci tłuszczu.
Skład oleju kokosowego:
Olej kokosowy w swoim składzie
zawiera około 98% nasyconych kwasów tłuszczowych. w tym: około 47% kwasu
laurynowego, do 18% kwasu mirystynowego, 11% kwasu palmitynowego, od 5 do 11%
kwasu kaprylowego, od 4 do 9% kwasu kaprynowego, ponadto zawiera jeszcze cztery
inne. Jest bogaty w witaminy: B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy, a także
potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor i cynk.
Jaki olej wybrać?
Ten pełnowartościowy jest
tłoczony na zimno/ z pierwszego tłoczenia, czyli virgin, ma zapach i smak,
krótki termin przydatności i wyższą cenę.
Natomiast olej kokosowy
rafinowany jest bez zapachu. Podczas rafinacji jest pozbawiany niektórych składników
odżywczych, jednak proces ten nie narusza tak ważnych kwasów tłuszczowych. Jest
zwykle dwa razy tańszy niż nierafinowany. Ten olej sprawdzi się do smażenia lub
pieczenia gdyż nie zmieni smaku potrawy aromatem kokosa.
Trzeba pamiętać, że nawet jeśli
kupimy extra virgin i poddamy go obróce termicznej to zmieni od swoje
właściwości na podobne jak ma rafinowany.
Naturalny antybiotyk
Olej dzięki
zawartości kwasu laurowego ma silne właściwości antybakteryjne, grzybo i
wirusobójcze. Skutecznie hamuje rozwój bakterii, które przyczyniają się do
próchnicy i infekcji w jamie ustnej. Pomaga pokonać gronkowca złocistego, wirus
opryszczki, odry, grypy. Sprawdzi się jako leczenie miejscowe grzybicy stóp.
Koniecznie w kuchni
Olej kokosowy w kuchni to istny
must have! Jest najlepszy do smażenia
nawet w wysokich temperaturach, nie jełczeje i nie pali się.
Olej ten jest jedynym tłuszczem,
przez który nie odkłada się tkanka tłuszczowa. Wręcz przeciwnie- pomaga zgubić nadprogramowe kilogramy zwłaszcza
z okolicy brzusznej. Jeżeli będziemy go
stosować jako zamiennik innych tłuszczy, po ok. tygodniu można zauważyć różnice
-0,5kg. Ciężko uwierzyć, co? Jednak to
prawda.
Zbawienny wpływ na organizm
Olej kokosowy podwyższa poziom „dobrego”
HDL cholesterolu i tym samym obniża złą
frakcje LDL, co znacznie niweluje ryzyko powstania miażdżycy, nadciśnienia lub innych chorób ukł. krążenia.
Olej kokosowy może zmniejszyć
apetyt i zwiększać spalanie tłuszczu w rezultacie powodując utratę wagi.
Wspomaga metabolizm białek oraz węglowodanów.
Olej ten radzi sobie z regulacją
cukru we krwi, dzięki czemu może zapobiec cukrzycy.
Olej kokosowy daje zastrzyk
energii, wspomaga wydajność fizyczną. Dlatego świetnie sprawdzi się u
sportowców i kulturystów. Przekąska
energetyczna- 1 łyżka oleju + 1 łyżka nasion Chia
Korzystnie wpływa na funkcjonowanie tarczycy.
W 2006 r. przedstawiono wyniki
pewnego badania w czasopiśmie Neurology
of Aging, z którego wynikało, że suplementacja trójglicerydami
średniołańcuchowymi (występujące w oleju kokosowym) pacjentów z zaburzeniami
poznawczymi i pamięci oraz Alzheimerem przyniosło wyraźną poprawę. Jedna dawka
wynosiła ok 40 ml. Mało prawdopodobne?
Te szybkie rezultaty wynikają z
tego, że w mózgu osoby z demencją starczą jest niewystarczająco paliwa- niedobór
glukozy wynikający często z insulinooporności . Olej kokosowy powoduje wzrost
ketonów w organizmie a one są alternatywnym dla glukozy źródłem energii, stąd
szybka, widoczna poprawa w funkcjonowaniu mózgu.
Spray z oleju kokosowego i anyżu lub z olejkiem z drzewa herbacianego jest skuteczny w zwalczaniu wszy.
Wspaniała pielęgnacja niskim kosztem
Olej kokosowy bardzo dobrze sprawdzi
się w codziennej pielęgnacji. Jest
kosmetykiem uniwersalnym.
Ma on właściwości nawilżające,
odżywiające i wygładzające, ponieważ jest bogaty w witaminy i pierwiastki ,
które nasze ciało czy włosy uwielbiają.
Demakijaż- kosmetyki do
demakijażu często są zbyt mocne i podrażniają delikatną skórę wokół oczu.
Polecam nałożyć olej kokosowy na zwilżony ciepłą wodą wacik i zmywać makijaż tak jak zwykle. Makijaż schodzi idealnie nawet maskara wodoodporna.
Na włosy- sprawia, że włosy stają
się mocne, miękkie i z blaskiem, poprawia wygląd końcówek i zmniejsza wypadanie
włosów. Zapobiega puszeniu się włosów, niweluje łupież, przynosi ulgę
podrażnionej skórze głowy. Nakładamy większą ilość na włosy od połowy długości owijamy folią i ręcznikiem, po godzinie
spłukujemy. Można też wmasowywać olej w końcówki.
Pielęgnacja skóry- olej poprawia jej
strukturę, elastyczność i sprężystość oraz wzmacnia
barierę lipidową skóry. Z racji tego, że jest tak hojnie
wyposażony w witaminy, sprawdzi się w ochronie skóry przed rozstępami, np. w
okresie ciąży, kiedy skóra jest wybitnie na nie narażona. Należy codziennie, najlepiej rano i wieczorem
wmasowywać go skórę. Ponadto sprawdzi się po urodzeniu dziecka jako balsam
okolic intymnych a także jako krem na wrażliwe i podrażnione sutki w czasie
karmienia piersią. Można stosować go do pielęgnacji skóry niemowląt- pomaga
zwalczyć ciemieniuchę, łagodzi odparzenia.
Ponadto olej wspomaga i
przyspiesza proces gojenia się ran, niweluje ryzyko powstawania przebarwień.
Olej kokosowy przy opalaniu jako
naturalny filtr przeciwpromienny – SPF 2-8 (najwyższym naturalnym filtrem jest
olej z pestek malin- SPF 28-50), a także
jako ukojenie na oparzenia słoneczne.
Osobiście polecam peeling do ciała z oleju kokosowego i
soli himalajskiej- silne działanie złuszczające, nawilżające, antybakteryjne.
Olej kokosowy można stosować jako
naturalny lubrykant, gdyż nie
zakłóca środowiska pochwy.
Wybielająca, przeciwbakteryjna
pasta do zębów - Olej ten ma właściwości
wybielające zęby. Można w łatwy sposób stworzyć domową pastę bez
szkodliwego fluoru. Należy połączyć olej z sodą oczyszczoną, zmielonymi
skorupkami jaj (źródło wapnia), ksylitolem oraz odrobiną wody utlenionej. Można dodać dla poprawy
smaku ksylitol i naturalne olejki eteryczne np., miętowy czy eukaliptusowy.
Stosuję to na sobie, mogę z czystym sumieniem polecić – czyści, odświeża i
pielęgnuje zęby oraz dziąsła lepiej niż cokolwiek innego.
Olej kokosowy jest wspaniałym darem od natury. Myślę, że warto mieć go w domu ze względu na jego wszechstronne zastosowanie. Ja mam i jestem zadowolona!
autor:
Aleksandra Garbacz
Źródła:
5.. Mark A Reger, Samuel T
Henderson, Cathy Hale, Brenna Cholerton, Laura D Baker, G S Watson, Karen Hyde,
Darla Chapman, Suzanne Craft . Effects of beta-hydroxybutyrate on cognition in
memory-impaired adults. Neurobiol Aging. 2004 Mar;25(3):311-4. PMID: 15123336
Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń