sobota, 2 kwietnia 2016

Chleb bez mąki

Składniki:

  • płatki owsiane1,5 szklanki
  • ziarna słonecznika1 szklanka
  • pestki dyni1/3 szklanki
  • siemię lniane3/4 szklanki
  • migdały lub orzechy laskowe1/2 szklanki
  • zmielone siemię lniane10 łyżek
  • sól1-2 łyżeczki
  • melasa z karobu/syrop klonowy/daktylowy/z agawy1 łyżka
  • olej kokosowy4 łyżki
  • woda1,5 szklanki

Chleb bez mąki, znany też jako chleb z ziaren, chleb czystoziarnisty albo chleb zmieniający życie;) Bardzo prosty w przygotowaniu, nie potrzebuje zakwasu ani drożdży. Możecie przygotować go wyłącznie z bezglutenowych ziaren. Możecie dodać nasiona chia, nasiona konopii, babki płesznik, kiełki albo ulubione bakalie.

DSC_3899_2
Chleb bez mąki
Wykonanie:
  1. W jednej misce mieszam suche składniki.
  2. W drugiej misce mieszam wodę, roztpiony olej kokosowy i syrop/melasę.
  3. Mokre składniki dodaję do suchych i mieszam.
  4. Odstawiam na min. 2 godziny.
  5. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni.
  6. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia i przekładam masę, ugniatając dokładnie łyżką lub dłońmi (u mnie średnia keksówka ok 20 x 10 cm lub dwie dwa razy mniejsze).
  7. Chleb piekę około 50-60 minut.
  8. Delikatnie wyjmuję z formy razem z papierem i zostawiam do wystygnięcia (delikatnie zdejmuję papier).
  9. Kroję ostrym nożem do pieczywa dopiero, gdy całkiem wystygnie.
  10. Wypróbujcie z masłem z kaszy jaglanej (przepis tutaj).
Smacznego!
DSC_3893_2
Chleb bez mąki
DSC_3901_2
Chleb bez mąki

Żródło: http://veganbanda.pl/index.php/recipe/chleb-bez-maki/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz