piątek, 1 kwietnia 2016

Prosty test czy masz nadkwasotę, czy raczej niedokwasotę?

Prosty test czy masz nadkwasotę, czy raczej niedokwasotę?

Test sody i remedium, czyli Betaina HCL

Gorzej trawisz w poniedziałek, we wtorek i środę, po czym za kilka miesięcy jesteś wrakiem człowieka. Źle trawisz, więc siedzą w Tobie niestrawione białka i gniją, niestrawione węgle fermentują, głowa Ci dymi, brzuch się wzdyma, w końcu toksyny zaczynają przełazić do krwi.
PRZEPUSZCZAJĄCE jelita. Rzecz, która dla alopaty nie istnieje, tak samo, jak zmęczenie nadnerczy. A Ty biedaku masz do dopiero 2 lata, 20, albo 100. A wiadomo, że mógłbyś na spokojnie dociągnąć do 150, a następnie na własne życzenie odłożyć widelec, coś jak Indianin, albo słoń, który stwierdza, że swoje zrobił.

Najpierw sprawdź czy nie dolega Ci niestrawność, najzwyczajniej w świecie niedokwasota

DLACZEGO ten banalny test sody działa? Z prostej przyczyny, że to jest zwykła lekcja chemii:
Kwas solny w reakcji z sodą oczyszczoną (wodorowęglanem sodu) natychmiast zareaguje.

NaHCO3 + HCL = NaCl + H2O + CO2

CO otrzymamy, jak mamy kwas w żołądku? Dwutlenek węgla, czyli potężne beknięcie!
CZEGO nie doczekamy się? Nie doczekamy się beknięcia, może nawet nigdy, gdy będzie za mało kwasu.
overeating-donuts

Test sody:

WYPIJASZ 3/4 szklanki wody z płaską łyżeczką sody oczyszczonej
Czasy „odbicia”:
Jeśli odbije Ci się jeszcze podczas picia mikstury, to nadkwasota. Małe prawdopodobieństwo, ale oczywiście istnieje.
Jeśli do 40 sek po wypiciu: nadkwasota (im bliżej 40 sek tym mniejsza)
Jeśli zmieścisz się w czasie 40 – 90 sek, oznacza to dobre zakwaszenie żołądka
Jeśli od 90 do 3 minut, to słabe (im bliżej 3 minut, tym gorzej)
Jeśli nie bekniesz powyżej 180 sek lub wcale, co się też zdarza, yyy … nie jest dobrze.

Co robić więc?

PICIE rozwodnionego soku z cytryny lub octu jabłkowego, lub wprowadzenie tak zwanego „gorzkiego trawienia” zwykle dobrze sprawdza się w łagodnych przypadkach niedokwasoty.

JEDNAK aby w ciężkich przypadkach unormować produkcję kwasu żołądkowego należy spożywać naturalny środek, jakim jest enzym trawienny ‒ chlorowodorek betainy – dostarczający dokładnie tego samego kwasu, który jest wytwarzany w żołądku.

BETAINA HCL, czyli chlowodorek betainy jest związkiem organicznym występującym naturalnie w wielu produktach spożywczych takich jak buraki cukrowe, zboża, albo szpinak. Betaina HCL spożyta w formie suplementu będzie działała jako dodatkowe źródło kwasu solnego w żołądku. I o to chodzi. Nie musisz zaraz pić kwasu solnego, ani carskiej wódki Bołotowa, nie żeby nie działały te rzeczy, tyle, że może Cię odrzucać, jednak Betaina HCL, może pomóc naprawić szkody na teraz i na przyszłość
je2

Przy okazji pamiętajmy, że Betainy HCL nigdy nie należy przyjmować przed jedzeniem

ÓW enzym po rozpuszczeniu w żołądku produkuje kwas solny w ilości ćwierci masy zażytego suplementu. Efektem zbyt dużej dawki betainy może być uczucie ciepła w żołądku i wtedy należy zmniejszyć dawkę. Jeśli jednak po przekroczeniu dawki dopuszczalnej (podana na opakowaniu, lub zalecona przez holistycznego lekarza) nadal nie będzie odczucia ciepła, nie należy brać jej więcej.

Jak to zwykle w życiu bywa, są też przeciwskazania:

OSOBY cierpiące na zakażenia układu moczowego powinny ostrożnie stosować Betainę HCL, gdyż może podrażnić pęcherz. Przyjmujące leki NLP, albo aspirynę, czy inne, również trzeba się konsultować z lekarzem najlepiej holistycznym. Oczywiście przy wrzodach, najpierw należy załagodzić stany zapalne.
CZĘSTO jest tak, że po kuracji betainą HCL, żołądek sam wraca do równowagi i zaczyna produkować kwas w odpowiednich ilościach, a Ty zaczynasz na luzie trawić białka, oszczędzasz minerały i zdrowiejesz.

Żródło: http://www.pepsieliot.com/prosty-test-nadkwasote-raczej-niedokwasote/


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz