poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Omega-3 to zdrowsze, mocniejsze kości

Zwiększona konsumpcja tłuszczów omega-3, a zwłaszcza DHA (kwas dokozaheksaenowy), zwiększa zawartość mineralną kości i czynią je zdrowszymi, mocniejszymi, przynajmniej jak pokazują badania na szczurach. Ale badania nie zajmowały się EPA (kwas eikozapentaenowy). Do zbadania zawartości minerałów w kościach szczurów naukowcy wykorzystali podwójną energię absorpcjometrii X-ray [dual-energy X-ray absorptiometry].

a
Ale tłuszcz omega-3 EPA ma również swoich zwolenników w tym zakresie, jak czytamy w NutraIngredients: „Naukowcy z NASA ostatnio poinformowali w Journal of Bone and Mineral Research, że omega-3 EPA może chronić przed utratą masy kostnej podczas lotu kosmicznego, co kwestionuje dane z badań szczurów”.

Komentarz dr Mercoli

Jeśli potrzebowałaś jeszcze jednego powodu dla konsumpcji wystarczającej ilości omega-3 w diecie, to teraz możesz dodać do listy poprawione zdrowie kości.
Jak pokazują wyniki najnowszych badań opublikowanych w British Journal of Nutrition, tłuszcz omega-3 DHA „wydaje się być istotnym składnikiem szpiku i wzbogaca zawartość mineralną kości”. Ale nie znaleźli dowodów na to, że był tu ważny EPA.
Natomiast naukowcy z NASA również opublikowali niedawno badanie, w którym twierdzą, że EPA „może chronić przed utratą masy kostnej podczas lotu kosmicznego”.
Na szczęście większość społeczeństwa już rozumie i docenia znaczenie tłuszczów omega-3, mimo że wielu jest niezdecydowanych jeśli chodzi o zapewnienie sobie wystarczającej ich ilości.
Niedobór omega-3 niedawno wykazano jako szóstego najważniejszego zabójcę Amerykanów, odpowiedzialnego za 96.000 przedwczesnych zgonów co roku, dlatego zwiększanie konsumpcji omega-3 mogłoby być dla wielu strategią ratującą życie.

Czy dostajesz wystarczającą ilość omega-3?

Zwierzęcych tłuszczów omega-3 pochodzących głównie z ryb i olejów rybnych nie spożywa się w Ameryce w dużej ilości. KONSUMUJE SIĘ uszkodzone tłuszcze omega-6 (tłuszcze trans), pochodzące z przetworzonych olejów roślinnych: kukurydza, soja i rzepak.
Dla optymalnego zdrowia proporcja omega-3 i omega-6 powinna być około 1:1.
Kiedy w Twojej diecie przeważają tłuszcze omega-6, zachęcasz do powstania w organizmie stanu zapalnego. A skoro tak wiele chorób teraz wiąże się z przewlekłym stanem zapalnym, to jest naprawdę najważniejsza sprawa żywieniowa jaką musisz skorygować.
W rzeczywistości wielu naukowców uważa, że głównym powodem obecnej liczby zachorowań na choroby serca, nadciśnienie, cukrzycę, odwagę, przedwczesne starzenie się i pewne rodzaje raka, jest ogromna nierównowaga między konsumpcją uszkodzonych tłuszczów omega-6 i omega-3.
Oto przykłady korzyści zdrowotnych omega-3 dla serca:
⦁    Przeciwarytmiczne: przeciwdziałanie / profilaktyka arytmii serca
⦁    Przeciwzakrzepowe: zapobiega zakrzepicy (zakrzep w naczyniu krwionośnym)
⦁    Przeciwmiażdżycowe: zapobieganie odkładaniu się tłuszczu i zwłóknieniom wewnętrznych ścianek tętnic
⦁    Przeciwzapalne: przeciwdziałanie zapaleniu (gorączka, ból, obrzęk itd. )
⦁    Poprawianie funkcji śródbłonka: główny czynnik wzrostu nowych naczyń krwionośnych
⦁    Obniża ciśnienie krwi
⦁    Obniża gromadzenie się trójglicerydów.
Możesz zmienić tę proporcję konsumując więcej dobrej jakości tłuszczów omega-3, sprzyjających wytwarzanie substancji zwalczających stan zapalny, jednocześnie zmniejszając konsumpcję niezdrowych uszkodzonych tłuszczów omega-6 w olejach roślinnych.

Ważna różnica między tłuszczami omega-3 roślinnymi i zwierzęcymi

Niestety, jest wiele konfuzji o tłuszczach omega-3, gdyż wielu „ekspertów” nie docenia znaczenia zwierzęcych tłuszczów omega-3, w przeciwieństwie do diety z tłuszczami omega-3 zawierającymi ALA.
Ważne jest by zdać sobie sprawę z tego, że choć roślinne omega-3 sa niezbędne, bardzo korzystne, i powinno się je również spożywać, to dowody jasno pokazują, że nie są akceptowalnym substytutem tłuszczów omega -3.
To głównie dotyczy tego, że organizmowi niełatwo jest przetworzyć ALA w tłuszczach roślinnych na dłuższe tłuszcze EPA i DHA. A jeśli masz cukrzycę, nadwagę, nadciśnienie albo wysoki cholesterol, Twój organizm ma jeszcze większe trudności w przetwarzaniu tych tłuszczów.
Zwierzęce tłuszcze omega-3 zawierają 2 kwasy tłuszczowe kluczowe dla zdrowia, DHA i EPA. Te 2 kwasy tłuszczowe, a nie ALA, są konieczne w profilaktyce chorób serca, raka i wielu innych chorób. Ponad 50% mózgu składa się także z DHA, co wyjaśnia dlaczego są tak ważne dla poprawnego funkcjonowania i rozwoju mózgu.

Uwaga: ryby już nie są optymalnym źródłem zwierzęcych tłuszczów omega-3

Idealnie dostarczałbyś wszystkich niezbędnych tłuszczów zwierzęcych omega-3 z owoców morza. Niestety, zanieczyszczenia przemysłowe zmieniły sytuację, czyniąc większość wód świata mniej lub bardziej toksycznymi.
Większość owoców morza teraz jest skażona metalami ciężkimi np. rtęcią, i toksynami przemysłowymi jak PCB (polichlorowane bifenyle), PDE (fosfodiesteraza)  i dioksyny. Czas pokaże zakres szkód najnowszego wycieku ropy BP w Zatoce Meksykańskiej dla zasobów rybnych wszędzie, bo ropa teraz wydaje się rozszerzać wzdłuż  wybrzeża Zatoki.
Z uwagi na zwiększające się trudności w zapewnieniu czystości ryb i innych owoców morza, jedynym sposobem jest suplementowanie oleju rybnego. Ale olej rybny również ma minusy, zarówno pod względem czystości, jak i skuteczności, a dowody sugerują, że mogą istnieć jeszcze lepsze źródła zwierzęcych tłuszczów omega-3.
Ponadto istnieje poważna kwestia jak bardzo utlenione albo zjełczałe są oleje rybne, i po prostu nie ma wystarczająco dużo ryb by zapewnić światu olej rybny. To NIE JEST zrównoważone źródło tłuszczów omega-3.
Moim faworytem jest olej z kryla. Kryl, bardzo meleńkie podobne do krewetki stworzonko, to największa biomasa na planecie, daleko przekraczająca liczbę ryb (czy w ogóle innych zwierząt, w tym ludzi) na świecie. One wyraźnie są najbardziej zrównoważonym źródłem tłuszczów zwierzęcych omega-3 w dzisiejszym świecie.
Co więcej, ponieważ tłuszcz kryla jest przymocowany do fosfatów, one są łatwiej wchłanialne niż olej rybny, dlatego potrzebna jest DUŻO mniejsza ich dawka. I zawierają bardzo silne przeciwutleniacze pod nazwą astaksantyna, które pomagają chronić szybko psujące się tłuszcze DHA i EPA, chroniące je przed zepsuciem do chwili konsumpcji.

Co robić a czego nie robić by mieć zdrowe kości

Omega-3  nie są jedynymi substancjami odżywczymi wiązanymi z mocnymi i zdrowymi kośćmi. Poniżej kilka pomocnych strategii i substancji odżywczych, jak również lista rzeczy które należy unikać dla optymizacji zdrowia kości.
Pomocne:
 Ćwiczenia fizyczne
Wit. D
Konsumpcja dużej ilości warzyw
Wit. B12
Wit. K
Białko zwierzęce
Szkodliwe:
 Fluor
Pigułki antykoncepcyjne
Liczne leki: przeciwbólowe, sterydy wziewne, Prozac, i na ironię leki przeciwko osteoporozie
Nadmierna ilość hormonu tarczycy
Cukier i soda (mogą zwiększyć uszkadzanie kości pozbawiając je wapnia)
Operacja pomostowanie żołądka [gastric bypass surgery].

Żródło: http://wolna-polska.pl/wiadomosci/omega-3-to-zdrowsze-mocniejsze-kosci-2016-02

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz